Nyíregyháza Csillag u.20/A Könyvelőiroda
Főoldal. Kapcsolat Hasznos Letölthető  Frissítve: 2020-05-27
Szigorúan ellenőrzött szállítmányok - jön az EKAER!
2015. január 1-jétől szinte minden útdíjköteles gépjárműre és több esetben a kisebbekre is ki kell váltani az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer, azaz EKAER-számot. Az új rendelkezések alapvetően a "körhinta" áfacsalások (amikor az áru ténylegesen nem, csak papíron mozognak) visszaszorítása érdekében lépnek majd életbe, ugyanakkor az új rendszer hatalmas adminisztrációs terheket ró a szállításintenzív területeken működő cégekre.  

Az új rendszer január 1-jétől elrendeli, hogy EKAER számmal kell rendelkeznie az adózónak, amennyiben útdíjköteles járművel végez közúti fuvarozással járó:

  • Az EU más tagállamából történő termék beszerzést
  • Az EU más tagállamába irányuló termék értékesítést
  • Belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítést.

Ezen kívül az úgynevezett kockázatos élelmiszereknél és egyéb kockázatos termékeknél akkor is kötelező az EKAER szám megléte, ha a közúti fuvarozás nem útdíjköteles gépjárművel, hanem például személyautóval történik. Ez a szabály akkor érvényes, ha a fuvarozott termék tömege vagy az adó nélküli ellenértéke a kockázatos élelmiszerek esetében meghaladja a 200 kg-ot, vagy a 250 ezer forintot, az egyéb kockázatos termékeknél pedig meghaladja az 500 kg-ot, vagy az 1 millió forintot.
Fontos tudnunk, hogy milyen termékek sorolandók a kockázatos termékek közé. Az élelmiszereknél ilyen pl. a hús, tej, liszt, cukor, étolaj. Kockázatos termék a törvény szerint a takarmányfélék, a homok, a sóder, a műtrágya, a tűzifa, illetve számos ruházati termék.
Az EKAER számra légi, vasúti és vízi fuvarozás esetén nincs szükség.

De nézzük meg, hogy hogyan is fog alakulni a gyakorlatban ez a folyamat.

Közösségen belüli beszerzéskor a címzett köteles a fuvar megkezdéséig (!) bejelenteni a feladó, illetve a címzett nevét, adószámát, a be- és a kirakodás címét, a termék adatait, a fuvarozás célját, ellenértékét, valamint a fuvarozáshoz használt gépjármű forgalmi rendszámát. A célba érkezéskor a címzett köteles bejelenteni a megérkezés időpontját.

A közösségi értékesítés esetében a feladó (felrakodó) köteles a felrakodás megkezdéséig (!) bejelenteni az összes - előbbiekben felsorolt - adatot, sőt a felrakodás megkezdésének időpontját is.

Az első belföldi - nem végfelhasználó - felé irányuló termék értékesítésekor a feladó ugyancsak köteles bejelenteni a fenti adatokat a felrakodás megkezdéséig. Megérkezéskor pedig a címzettnek kell bejelentenie a megérkezés időpontját.

A bejelentésre kötelezettnek a megkapott EKAER számot a fuvarozás megkezdése előtt a fuvarozó rendelkezésére kell bocsátania. Ez azt jelenti tehát, hogy a fuvarozás ideje alatt a gépjármű vezetőjének már rendelkeznie kell az adott fuvarhoz tartozó EKAER számmal.

Az EKAER szám mindössze 15 napig lesz érvényes, és egy kiváltott szám egy indulóállomás-célállomás között használható. Ez azt jelenti, hogy minden egyes újabb feladó-címzett viszonylatban újabb és újabb számokat kell igényelni.

Mentes a bejelentési kötelezettség alól
a) az adózó, ha az általa feladott vagy részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó nem kockázatos termékek tömege a 2500 kg-ot vagy az adó nélküli értéke a 2 millió forintot nem haladja meg,
b) az adózó, ha az általa feladott vagy részére ugyanazon útdíjköteles gépjárművel egy fuvarozás keretében szállítandó kockázatos élelmiszer tömege a 200 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke a 250 000 forintot, bb) egyéb kockázatos termék tömege az 500 kg-ot vagy az adó nélküli ellenértéke az 1 millió forintot nem haladja meg.

A kockázatos termékekkel kapcsolatban további kötelezettséget jelent, hogy a termék értékének a 15%-át egy letéti számlára történő befizetéssel rendelkezésre kell bocsátania, mint kockázati biztosíték. Mentesül ez alól a kötelezettség alól - néhány speciális eseten kívül - az az adózó, aki szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban. A biztosítékot első alkalommal az új szabályok hatályba lépését követő 30. napon, tehát január 31-én kell rendelkezésre bocsátani.

A kötelezettségek be nem tartása esetén súlyos bírságokra lehet számítani. Az adóhatóság hatósági zárat is alkalmazhat, ha az arra kötelezett megtagadja az ellenőrzés során a nyilatkozattételi kötelezettségét. Az EKAER szám hiánya pedig a termék értékének 40%-a is lehet, amelynek biztosítékaként a fuvarozott termék arányos része lefoglalható.

A rövid felkészülési időre való tekintettel az adóhatóság haladékot adott a cégeknek, január 31-ig nem lesz bírságolás, az ellenőrzések szolgáltató-segítségnyújtási és figyelem-felhívási céllal kezdődnek meg. Ezen kívül az adóhatóság honlapján kérdés-válasz formájú, közérthető gyakorlati útmutató is megjelenik a zökkenőmentes felkészülés érdekében.

Forrás:szamvitel.com  Cím:
4400 Nyíregyháza
Csillag u.20 / A
Telefon:

06 (30) 633 4149
Fax:
06 (42) 783 543
Email:
LE